" Ο Εξώστης άνοιξε τον Σεπτέμβρη του 1993 στην πλατεία Μαντουδίου της Β. Ευβοιας.
Ήμουν μόλις 5 χρονών τότε αλλά, σαν παιδί που μεγάλωσε παρατηρώντας το χώρο ενός βιβλιοπωλείου,
έχω ακόμη δυνατές αναμνήσεις.
Ήταν ενας μικρός και ζεστός χώρος γεμάτος βιβλία, σχολικά και αφίσες στους τοίχους.
Τα πρώτα του ξύλινα ράφια διαχώριζαν μεγάλα τούβλα τα οποία χρησιμοποιούνταν ως "μολυβοθήκες"
καθώς περιείχαν μολύβια στα κενά τους. Τότε μου φαινόταν φυσικό, έπρεπε μάλλον να μεγαλώσω για να καταλάβω πόσο πρωτότυπη ήταν αυτή η ιδέα τότε.
Η πρώτη ταμπέλα του Βιβλιοπωλείου ήταν ξύλινη, ζωγραφισμένη από τον ζωγράφο, φίλο και συγγραφέα Δημήτρη Ρικάκη,
η οποία φιλοτεχνεί μέχρι και σήμερα το Βιβλιοπωλείο. Η πρώτη τυπωμένη χάρτινη τσάντα του βιβλιοπωλείου είχε επάνω τον Jim Morisson από τους Doors και είχε αυτό το σκούρο μπεζ χρώμα που τώρα θεωρείται "vintage".
Στους τοίχους υπήρχε πάντα κάποιος στίχος τυπωμένος, κάποιο ποίημα ή κάποιο γνωμικό.
Στο ταβάνι του βιβλιοπωλείου έβλεπες τον ουρανό ζωγραφισμένο με χίλια χρώματα. Κανείς δεν γνωρίζει πόσες ώρες μας είχε πάρει να το ζωγραφίσουμε και να κολήσσουμε όλα αυτά τα συνθήματα και τις εικόνες.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο που θυμάμαι ήταν η μουσική. Θα αναγνώριζες πάντα κάτι από Pink Floyd, the Doors, Bob Dylan, the Beatles και άλλα κλασσικά ροκ της εποχής.
Θυμάμαι χειμώνες και καλοκαίρια, ανθρώπους που έψαχναν κάποιο νέο βιβλίο, όλους εκείνους που πέρασαν να πουν ένα απλό γεια και κατέληξαν να πίνουν καφέ κάνοντάς μας παρέα. Θυμάμαι τη μυρωδιά του Σεπτέμβρη λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, το φθινοπωρινό κρύο, τα παιδιά, τους νέους, την αναταραχή και τον πανικό για τα σχολικά ψώνια.
Θυμάμαι τις πρώτες καλοκαιρινές εκθέσεις βιβλίου, φωτογραφίας &τοπικών παραδοσιακών προιόντων που συνεχίζονται έως και σήμερα. Το πρωινό άνοιγμα, το χαμόγελο, την ευχάριση διάθεση των πελατών που εξυπηρετήθηκαν άμεσα.

Κι όμως. Παρ'όλα αυτά,
δεν ήταν η τοποθεσία, ούτε τα ράφια, ούτε ο χώρος, ούτε η μουσική, ούτε η διακόσμηση που έκανε τον Εξώστη μοναδικό.

Ήταν οι φίλοι.
Είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί μας.
Όλες εκείνες οι γενιές που αγάπησαν και συνεχίζουν να αγαπούν το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς."


Ο Εξώστης φιλοξενείται από το 2016 σε νέο κατάστημα στην πλατεία Μαντουδίου, παίρνοντας μαζί του όλες αυτές τις μικρές αναμνήσεις οι οποίες μεγάλωσαν μαζί του, καθώς κι εκείνον τον προσωπικό χαρακτήρα που το διαχωρίζει από τις μεγάλες απρόσωπες αλυσίδες καταστημάτων. Συνεχίζει να προωθεί το καλό βιβλίο, τη δημιουργία και την αξιοποίηση της γνώσης με κάθε δυνατό τρόπο. Για νέα βιβλία, παρουσιάσεις, καλοκαιρινά καλλιτεχνικά εργαστήρια και εκθέσεις ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα μας www.exostis.com καθώς και στο www.facebook.com/exostisbookshop.

Εξώστης. Το εναλλακτικό βιβλιοπωλείο της Εύβοιας.